Marsikomu se poraja vprašanje kaj sploh je PVC talna obloga?Kakšna je razlika med vinilom in PVC? V katere prostore se polaga? Kakšna je kakovost? Ali se PVC čisti bolje od vinila?

Na vse to vam bomo v nadaljevanju poskušali odgovoriti.

Kaj je PVC talna obloga?  

PVC talna obloga je narejena iz plastičnega materiala imenovanega polivinilklorid. Iz tega imena je tudi okrajšava PVC. Je najbolj uporaben in vsestranski plastični material in z njim se srečujemo vsakodnevno. Iz njega so narejena vrata, okenski okvirji, plastične cevi, uporablja pa se tudi pri embalaži za shranjevanje živil in plastenkah. PVC kot talna obloga pa prenese zelo velike obremenitve v prostoru, je odporna na mehanske poškodbe in ima dobre izolacijske lastnosti in drsnost, odporen pa je tudi na UV žarke tako da tudi če nanj sije sonce, talna obloga ne bo zbledela. Prednost je tudi ta, da ga lahko dobite v različnih barvnih odtenkih in je cenovno zelo ugodna. To je tudi razlog, da postaja plastika vse bolj popularna in zamenjuje naravne materiale (les).

In kakšna je razlika med PVC in vinilom?

Vinil je v bistvu narejen iz polivinilklorida oz. PVCja. Polagamo ga lahko v vseh prostorih našega doma, tudi v kopalnici. Je trpežen in odporen na umazanijo, vodoodporen, enostaven za polaganje in primeren za talno gretje. Ne potrebuje posebnega vzdrževanja. Na voljo je v različnih barvah, oblikah in velikostih. Posebna razlika med vinilno talno oblogo in navadno PVC talno oblogo je v tem, da ima vinil po vrhu obrabni sloj različnih debelin. Razredi obrabe so označeni s številkami od 21 do 43. Od 21 do 23 so namenjeni domači uporabi, od 31 do 34 komercialni, od 41 do 43 pa industrijski. Sicer pa se debelina obrabnega sloja deli na 0,3 mm, 0,55 mm ter 0,7 mm. 

Kakšna je kakovost PVC oblog?

Kot smo že prej izvedeli, je PVC talna obloga primerna za visoke obremenitve in veliko pohodnost tal, torej je tudi kvaliteta na visoki ravni. Kako je vzdržljiva, pa je odvisno tudi od debeline obrabnega sloja, vrste podlage, načina izdelave in drugo.

 

Upam, da ste iz članka izvedeli bistvene informacije. Če pa želite izvedeti še več, vas vabimo v naš predstavitveni salon, kjer vam lahko še na fizičnih vzorcih pokažemo razliko med PVC talno oblogo in vinilno talno oblogo. Lahko pa nas tudi kontaktirate in z veseljem bomo poiskali rešitev za vas.