Danes je trg nasičen z različnimi materiali. Tudi za talno oblogo še danes ljudje najbolj posegajo po naravnih materialih. Lesena tla so prisotna skoraj v vsakem domu, čeprav se zaradi lažjega vzdrževanja ljudje odločajo tudi za vinilne talne obloge, predvsem v prostorih, kjer je večja prehodnost. Pa vendar, če se pravilno lotimo vzdrževanja lesenih tal jih ne boste zamenjali za nobeden material.

Življenjsko dobo in svež videz vaših lesenih tal prinese redno vzdrževanje. V nadaljevanju boste dobili napotke, kako čistiti vaša lesena tla in na kaj je treba biti pozoren pri vzdrževanju.

Najprej je potrebno zagotoviti ugodno klimo v prostorih – približna temperatura 20C in relativna zračna vlaga od 50 do 60%. Optimalno zračno vlago lahko vzdržujete tudi s pomočjo vlažilnikov zraka, spremljate pa jo lahko z elektronskimi merilniki vlage ali vremenskimi postajami. Danes se na trgu dobi tudi veliko pripomočkov, ki ti to omogočajo. Lahko je stenska ura z merilnikom vlage tista, ki bo popestrila vaš dom.

Pri čiščenju manj umazanih tal, kot npr. prah, drobni pesek, uporabite kar sesalnik z mehkimi nastavki. Tla lahko tudi pometete ali pobrišete z vlažno krpo. Vnos peska v vaš dom pa lahko preprečite tako, da na vhodu namestite kvalitetni predpražnik, ki preprečuje vnos peska.

Če so tla bolj umazana, jih je potrebno očistiti ročno, najbolje da z vlažno krpo, ne pa z vodnim sesalcem. Mokra krpa ne sme bit, saj les preveč vpije vode in lahko pride do poškodb. Če pa se vam slučajno zgodi, da pride do razlitja kakršnekoli tekočine, pa jih nemudoma pobrišite. Predvsem so lahko “nevarni” madeži, ki že v osnovi delujejo kot barvilo. npr. rdeče vino, kava, rdeča pesa in podobno, saj lahko pustijo trajne madeže. Zato jih je potrebno pobrisati kolikor hitro se da, da les ne vpije barve. Če pa se vam to slučajno zgodi, pa se posvetujte s prodajalcem talne obloge in verjamem, da vam bo svetoval kaj se da narediti v nastali situaciji.

Paziti morate tudi pri pohištvu, da se noge zaščitijo z mehkimi podložkami iz filca, da ne drsajo direkt po tleh in da ne poškodujejo tal. Pohištva kljub temu ne vlecite ampak ga dvignite in prestavite.

Lesena tla so lahko lakirana ali oljena. Vsaka potrebujejo posebno vzdrževanje. Lakirana čistimo s čistilom za lakirane površine z mehko krpo, ki jo navlažimo. Ne čistite s tekočo vodo in ne uporabljajte čistil, ki vsebujejo vosek. Prej je potrebno tla temeljito posesati, da ne ostanejo kamenčki ali drugi trdi drobni predmeti, ki lahko poškodujejo površino tal. Lakiran parket lahko dodatno zaščitimo s sredstvom za nego parketa. To lahko ponovimo tudi 2x letno, saj s tem osvežimo lak in zgladimo drobne praske, ki se lahko naredijo na površini parketa.

Parket je potrebno ponovno pobrusiti že pred popolno obrabo laka. Brušenje lahko naredi parketar. Nikar se tega ne lotite sami, saj lahko tla poškodujete oz. nepravilno brušenje lahko pusti nepopravljive posledice.