gotovi trislojni parket za talno gretje

Marsikdo naleti na težave, kadar preureja stanovanje ali obnavlja, gradi hišo. Največji izziv predstavlja katero talno oblogo izbrati.

Na trgu imamo zelo širok izbor možnosti izbire materialov in barv. Izbiramo lahko med naravnimi in umetnimi proizvodi. Največkrat se odločimo za naravne proizvode, za takšne, ki so zdravju neškodljivi in prijazni za okolje. Med naravne talne obloge spadajo kamen, opečni tlakovci, keramika, kavčuk, linolej in les. Prav les je zadnje čase zelo iskana in izbrana talna obloga. 

Lesene talne obloge iz različnih vrst lesa ( hrast, bukev, jesen, javor…) se delijo na neobdelane, ki se po položitvi brusijo in polakirajo po možnosti z vodnim lakom, ki je bolj naraven in ljudem prijazen, brez neprijetnih vonjav ali se uporabijo naravna olja.

Tovarniško obdelan, tako imenovani gotovi parket je narejen v različnih slojih enem, dveh ali treh slojih. Izbiramo lahko med različnimi kvalitetami lesa, različnih debelin spodnjega in zgornjega sloja, izgled deske ali parketa. Zaželen je vsaj 3,5 mm debel zgornji sloj, ki se ga da še trikrat brusit, lakirat ali oljit. Čim debelejši je zgornji sloj tem kvalitetnejši je parket in tem kvalitetnejši je spodnji sloj bolj je parket trden in stabilen.

Pri vseh vrstah parketa je zelo pomembno tudi vzdrževanje s kvalitetnimi čistili in premazi saj mu na ta način podaljšamo življenjsko dobo in lep izgled.

Pri izbiri umetnih materialov pa je posebno pozornost potrebno nameniti temu, da je izbira talne obloge ne samo po izgledu, temveč tudi da ne vsebuje strupenih, zdravju škodljivih stvari. Na trgu je poplava različnih vinilnih, PVC talnih oblog, ki pa so lahko tudi zdravju škodljivi, zato pri izbiri pretehtajmo, kaj nam več pomeni.

Ali investiramo v zdravje ali v lepoto, zakaj pa ne kar v oboje skupaj?